Wildbaan Inspiration

HomeBeelddenken in het kortWerkwijze/KostenBeelddenkersstoryVisueel lerenInspirationOverhoorErvaringenContact

Visueel leren

De visueel ingestelde leerling heeft moeite met de lappen tekst die vakken als aardrijkskunde, biologie, economie e.d. met zich meebrengen.

Ze komen in de tekst woorden tegen die hen niets zeggen, waar ze geen “plaatje” bij hebben en daarom ook niet kunnen onthouden. Sterker nog, die woorden leiden af, waar door de concentratie weg zakt.

Door de sleutelwoorden uit de tekst te halen en deze in een mindmap te zetten zijn deze leerlingen in staat om de lappen tekst tijdens een overhoring of repetitie goed weer te geven. De leertekst blijft over.

Per alinea wordt bekeken, waar gaat het over, wat is het onderwerp en wat is de uitleg van het onderwerp. Door zo intensief met de tekst om te gaan beheers je al mindmappend voor een gedeelte de te leren tekst.

Ik leer de leerlingen de sleutelwoorden te herkennen en deze met het mindmapprogramma Inspiration in een ordelijke mindmap te zetten.

Hardop de tekst lezen draagt bij tot het opnemen van de stof. Verder leer ik ze ondersteunende oefeningen die de verbinding tussen de linker en de rechterhersenhelft verbeteren en de oog-handcoördinatie bevorderen.

De opzet is dat de leerlingen zich in korte tijd de methode eigen maken. Het is geen bijles, de leerlingen leren een nieuwe leerstrategie, visueel leren.

Het ene kind heeft daar iets meer tijd voor nodig dan het andere.

Effectief leren. 

Op de dag dat de stof behandeld is in de klas, zet je deze in een mindmap.De volgende dag bekijk je de mindmap en probeer je die aan je zelf uit te leggen. Lukt dat op een paar punten niet, dan lees je de stof nog even door en vul je de mindmap aan, daar waar nodig is.

Neem de mindmaps regelmatig hardop door, beter iedere dag een keer, als de avond ervoor een uur lang.Als je het leuk vindt kun je tijdens het doornemen van de mindmaps er iets toepasselijks bij tekeningen, dan kun je het nog beter onthouden.

Kleur de symbolen in als dat goed voor je werkt.

Maak gebruik van de “verdwijnfunctie” in het programma om te testen of je de stof goed kent.

Met deze manier van leren zet je de leerstof van je korte termijn geheugen over in je lange termijn geheugen.

Dat is leren om niet te vergeten !

Valid HTML 4.01 Transitional