Wildbaan Inspiration

HomeBeelddenken in het kortWerkwijze/KostenBeelddenkersstoryVisueel lerenInspirationOverhoorErvaringenContact

Beelddenken in het kort.

Veel mensen denken voornamelijk in taal, de beelden die zij zien ondersteunen de manier waarop zij denken. Wij noemen dat taaldenken. Een andere groep mensen denkt voornamelijk in beelden, zij zetten die beelden om in woorden. Dit noemen we beelddenken.

Beelddenken is denken in beelden en gebeurtenissen. Je moet het zien als ruimtelijk denken. Beelddenkers zien beelden van situaties en gebeurtenissen, waarin meerdere zaken tegelijk zichtbaar worden.

De beelddenker overziet het geheel snel en doorziet vlot de oplossing. Het onder woorden brengen van die oplossing is echter een probleem. Er moet een vertaalslag plaats vinden.

Iedereen wordt als beelddenker geboren, als baby zie je alleen beelden. Gaande weg de ontwikkeling leren kinderen praten en koppelen zij een beeld aan een woord.

Gaat die ontwikkeling goed, dan gaat het denken in beelden (non-verbaal denken) steeds verder over in taal (taaldenken). Rond het 10 de jaar heeft dit proces zich voltooid en kun je zeggen of iemand een echte beelddenker of een taaldenker is.

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 30 procent van alle 9 tot 13 jarige leerlingen een sterke voorkeur voor visueel leren hebben. 25 procent van de leerlingen hebben een sterke voorkeur voor talig onderwijs. Bij de 45 procent leerlingen die zo wel in beelden als in taal denkt neigt 2 op 1 leerling naar een voorkeur voor visueel leren.

Jammer genoeg is het huidige onderwijs te veel gericht op de verbale manier van informatie verwerken, de leerkracht vertelt en legt uit. Beelddenkers willen liever zien en doen en ervaren.

 


Interessante sites waar je uitgebreide informatie kunt vinden over beeldenken zijn:

http://home.planet.nl/~drieblad-erklav/beelddenken.htm

http://beelddenken.pagina.nl

Interessante artikelen en 2 testjes waarmee je kunt kijken in welke mate je visueel ingesteld bent

In het Engels met veel interessante artikelen

http://www.visualspatial.org/

 

Boeken:

Beelddenken in de praktijk

Anneke Bezem & Marlon van de Coolwijk

ISBN 90 808754-1-4

Denkbeelden over beelddenken: Theorie en praktijk rond beelddenkers

R. de Groot

ISBN 90-807726-3-1

Van Dale

Beeldwoordenboek Nederlands/Engels/Frans

http://www.vandale.nl/nieuws/vandalenieuws/143122

Valid HTML 4.01 Transitional